Smiltsērkšķi ir koks vai krūms, kur tas ir atkarīgs no izveidoto stumbru skaita, kas sasniedz trīs – seši, dažreiz pat 10 m garumu. Šaurajām, smiltsērkšķa lapām ir puses ir atšķirīgas – augšā tām ir izraibinātas ar maziem bālganiem plankumiem uz blāvi zaļgana fona, lapas apakšā – sudraba vai zeltainas krāsas zvīņas.

Anatomiski katra smiltsērkšķu oga ir dzeltens pildījums ap īsto augli – riekstu. Šīs spilgti saulainās krāsas dēļ smiltsērkšķi dēvē par “zelta koku”. Smiltsērkšķi ir bagātināti ar cukuriem, organiskajām skābēm, cinku, kvercetīnu, cinku, boru un dzelzi. Jāpiemin smiltsērkšķu eļļas bagātīgo saturu, kas augļos sasniedz 12%.

Uzzināt vairāk par produktiem – https://amberfarm.lv/produkcija/smiltserksku-sula

Smiltsērkšķu ogas

Smiltsērkšķu ogas lieto dažādu produktu ražošanai, tādu kā smiltsērkšķu eļļa vai sula. Interesanti ir tas, ka, lai dabūt litru smiltsērkšķu eļļas, vajadzīgi ap diviem simtiem smiltsērkšķu ogu, tas paskaidro cenu šai produkcijai. Arī pašas smiltsērkšķu ogas izmanto ļoti daudz, bet, lai saglabāt smiltsērkšķi ziemai, tā ogas var tikt sasaldētas un uzglabātas ledusskapī un tās nezaudēs savas dziednieciskās īpašības. Ogas izmanto, lai izvairītos no infarkta, uzlabot sirdsdarbību, lai pazemināt holesterīnu, ka arī kopējai veselībai. Klepus gadījumā, tiek ieteikts ēst medu kopā ar smiltsērkšķu ogām.

Smiltsērkšķu lietošanas receptes

Smiltsērkšķu ogas var izmantot dažādi, tas nemaina to labo ietekmi uz cilvēka organismu. Svaigi spiesta smiltsērkšķu sula var tikt lietota kā salātu un deserta izstrādājumu papildus sastāvdaļa. Lai izmantot smiltsērkšķu ogas veselības uzlabošanā, to vienkāršāk ir kopā ar karstajiem dzērieniem. Kā piemēram, ja klepus ilgi nepāriet, ir labi lietot smiltsērkšķu tēju ar ingveru un medu. Smiltsērkšķi pieder pie tiem retajiem augiem, kuri pie saldēšanas saglabā savas labās īpašības. Tāpēc, smiltsērkšķu ogas ziemai tiek ievietoti saldēšanas kamerā un ogas saglabāsies tādas pašas, kā tikko salasītas. Bet kā visiem ārstnieciskiem augiem arī smiltsērkšķiem ir ierobežojumi. Smiltsērkšķu ogas un citi produkti nav ieteicami cilvēkiem ar kuņģa slimībām, žultspūšļa vai aizkuņģa dziedzera iekaisumu, hepatītu un akūtu aknu mazspēju, ja ir akmeņi nierēs, ka arī jāpārbauda vai nav alerģiska reakcija pret karotīnu vai kādu citu vielu.

Uzticams smiltsērkšķu ražotājs

Latvijā jau ir diezgan liels skaits dažādu smiltsērkšķu saimniecību, kā arī ne mazāk ir to, kas ražo no tiem dažādus produktus. Tirgus ir pilns ar smiltsērkšķu eļļu izvēli un savādāku cenu diapazonu. Nav brīnums, ka rodas jautājums, kā izvēlēties īsto. Nenoliedzami, šeit nedarbojas teiciens – jo lētāk, jo labāk. Iedomājaties, cik daudz smiltsērkšķu ogu vajadzīgs tikai viena litra eļļas sagatavošanai – ap diviem simtiem kilogramu. Tas ir ļoti daudz. Veicot izvēli, lai atrast savu smiltsērkšķu produktu ražotāju, ieteicams to izpētīt un pārbaudīt vai ir visas vajadzīgās atļaujas.

Categories: Bez tēmas

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *