Smiltsērkšķi jeb Hippophae rhamnoides ir ogu krūms vai koks, kas priecē ar ātru ražu. Smiltsērkšķim ir mazas dzeltenīgas ogas, esot ļoti vieglas, kur svars sasniedz pusi no grama. Auglis ir ar skābenu piegaršu, tas ir tāpēc, ka tur ir ļoti daudz C vitamīna. Tā kā smiltsērkšķi un tā ražotie produkti satur milzīgu skaitu vitamīnus, ko mēs pazīstam, ārsti iesaka regulāri lietot uzturā šos bagātos augļus, bet pirms tam jāpārliecinās, ka Jūs var lietot tos.
Smiltsērkšķu ogas
Smiltsērkšķu ogas lieto dažādu produktu ražošanai, piemēram, kā smiltsērkšķu eļļa vai sula. Interesanti ir tas, ka, lai dabūt litru smiltsērkšķu eļļas, vajadzīgi ap diviem simtiem smiltsērkšķu ogu, tas izskaidro cenu šim produktam. Arī pašas smiltsērkšķu ogas izmanto ļoti daudz, bet, lai saglabāt smiltsērkšķi ziemai, tā ogas var tikt sasaldētas un uzglabātas ledusskapī un tās nezaudēs savas ārstnieciskās īpašības. Ogas pielieto, lai novērst infarkta rašanos, uzlabot sirds darbību, lai pazemināt holesterīnu, ka arī kopējai veselībai. Ja ir klepus, ārsti iesaka ēst smiltsērkšķu ogas ar medu.
Ko var darīt ar smiltsērkšķiem?
Ņemot vērā, cik daudz ir labo smiltsērkšķu īpašību, ir radītas neskaitāmas receptes kā izmantot šo augli. Protams, ņemot vēra smiltsērkšķu sulas ražošanas procesu, cena nav zema, taču ir izskaidrojama. Iespējams lietot uzturā arī smiltsērkšķu ogas, lai dot organismam vitamīnus. Smiltsērkšķu ogas var ēst veselas vai arī taisīt biezenīšus. Smiltsērkšķu sula ir produkts, kuram jābūt izlietotam desmit dienu laikā, bet arī to var saldēt pievienojot klāt ūdeni. Ledusskapī to uzglabā līdz pat gadam. Protams, smiltsērkšķu sulai cena nav zema, bet tās bagātais vitamīnu daudzums attaisno izdevumus. Pašu sulu ir ieteicams atšķaidīt, ko var darīt gan ar ūdeni, gan arī ar jogurtu vai pat pienu. Bērniem ieteicams gatavot desertus no smiltsērkšķa, kā piemēram, ievietojot blenderā ogas un pienu, beigās ielikt banānu, tas ir veids kā pagatavot garšīgu un veselīgu ēdienu, ko ēdīs bērni. Savukārt, eļļu izmanto veselībai, bet saskaņā ar ārsta rekomendācijām, jo, ja ir žultspūšļa iekaisums vai problēmas ar aizkuņģa dziedzeri, to lietot nav ieteicams.
Smiltsērkšķu ražotājs
Uz šodienu daudzas augļkopības gan audzē smiltsērkšķus, gan ražo to produkciju. Katra saimniecība, taisot smiltsērkšķu sulu, nosaka cenu vietējam tirgum. Mūsu valsts iedzīvotāju vidū ir ļoti izplatīta smiltsērkšķu eļļa, kur cena nav būtiska, jo tās superīgās īpašības ir zināmas un jau izbaudītas. Ļaudis iegādājas smiltsērkšķus ziemai sasaldēšanai, tās sulu ikdienas vajadzībām un smiltsērkšķu eļļu ārstniecībai. Katra saimniecības darbība tiek uzraudzīta un pārbaudīta, un labs augļkopis būs arī Latvijas augļkopju asociācijas dalībnieks.